helpPotřebujete poradit?
helpPotřebujete poradit? helpKontakt shopping_cartJít k pokladně shopping_cartK pokladně

Kategorie článků

Hledejte mezi články

Zpět na úvodní stránku blogu

Virtuální cyklistika - Univerzita Obrany

Ke konci letošního roku se nám podařilo pro Univerzitu obrany v Brně připravit středisko s cyklistickými trenažery určené pro testovaní uchazečů o studium. Není třeba zmiňovat, že díky tomuto novému vybavení se kvalita přijímacího řízení posunula na vyšší úroveň. Zadání veřejného výběrové řízení pro ministerstvo obrany obsahovalo: Tacx Neo Bike, tablety, notebooky, hrudní pásy, platformové pedály a software pro vyhodnocení výsledků protokolu W170.

Tacx NEO Bike Smart je průlomový cyklotrenažér, který vám umožňuje trénovat přesně podle vašich potřeb. Je tichý, výkonný a přesný, takže indoorový trénink je pozoruhodně realistický a zábavný. Simulaci reálné jízdy ve vnitřních prostorech zajišťuje tzv. dynamická setrvačnost, která kompenzuje váhu, rychlost a úhel sklonu tak, aby jízda byla maximálně realistická.

Platformové pedály jsem zvolil ve verzi Look GeoCity Grip. Klasické platformy s hroty by nebyly ideální, protože většina obuvi budou sálové boty, tenisky, či podobná měkká obuv na víceúčelové sporty. 

Nejsložitější bylo nastavení protokolu W170, který má za cíl změřit údaj vztažený k tepové frekvenci 170 tepů za minutu a přepočtu na watty. Test jako takový jsem naprogramoval na aplikacích Zwift a Rouvy. Lehké a rychlé protočení nohou před testem na zahřátí jsme nastavili jen na 2 minuty, jelikož se jedná o studenty a ne o profi cyklisty. Protokol jako takový je nastaven postupným lineárním zatížením na křivce výkonu až po maximální dobu 10 minut. Všechna tato data z testu následně odesíláme do aplikace od Training Peaks WKO5. Zde jsem naprogramoval graf k vykreslení křivky výkonu vztažený na tepovou frekvenci a pro lepší porovnání máme i parametr W130, W150, W170 a W190. Také se nově nejedná o údaj odečtený v daný moment dosažení, ale o průměrné výkony v daném tepovém bodě, takže například ke 170 tepům. Nově byla také naprogramována možnost dopočítávání údajů na základě dat z WKO5, když daný student není schopen dosáhnout tepové frekvence 170 tepů za minutu. 

Jak takové testovaní uchazečů probíhá?

Daný student si nastaví trenažer dle své potřeby. V aplikaci Zwift/Rouvy si pustí protokol W170, který máme připraven pro čtyři různé výkonností zóny - "žena sportovec" a "výkonostní sportovec", a to samé pro muže. Student je běžný sportovec, takže zvolil profil "muž sportovec". Dvě minuty 120W na zahřátí, následně začne daný protokol, lineárně začne stoupat zátěž ze 120W na 350W. V průběhu testu informujeme uchazeče, aby šlapali ideální kadencí od 70 do 100 otáček za minutu, dále je informujeme o čase jízdy, atd. V případě, že student není schopen dosáhnout wattové zátěže 350W, může daný protokol ukončit a pokračovat na 100W k vyjetí se a ukončení testu. Následně díky cloud službám jsou data poslána do WKO5, kde pracovník univerzity dané hodnoty odečte a přepočítá na W/kg. 

V současné době je díky spolupráci s výrobci softwarových aplikací pro virtuální cyklistiku možné využít trenažery pro zábavu či trénink. Až potkáte uživatele Univerzita Brno, jak jede Stelvio, nejedná se o chybu aplikace.

Související články

Mohly by vás zajímat ještě tyto články ze stejné kategorie.